A123 systems

NĂ€sta generations litium-jon-batterier


A123systems har baserat sin helt nya batteriteknologi på grundforskning från MIT (Massachusetts Institute of Technology). För att utvekla batteriteknologi till att möta allt högre krav från industrin måste man ner på nano nivå. Nanophosfate teknologin som blev resultatet har visat sig att fungera bättre på stort sett alla parameterar än dagens batterier.

 

A123 LiSb startbatteri

A123 LiSb är batteriet som kan användas till allt från start och backup till portabla systemer. LiSb är utveklat som ett startbatteri i krävande start/stopp fordon. Det betyder att batteriet ger hög startström men att det också klarar av flera antal av upp/urladdningar än ett blybatteri. LiSb väger mindre än hälften av ett blybatteri och gör att det passar utmärkt fordon med mycket speciella utrustning och portabla systemer. 

Teknisk data: 

Art. Nr Beteckningstyp Längd Bredd Höjd Startström i -18°C (CCA)
430458 LiSb 13,2V 79Ah 180mm 314mm 196mm 830 Ampere

 

Användningsområden:

  • Start - Batteriet har en hög startström och starta de vanligaste fordon. LiSb kommer att vara ett bra alternativ där det finns ett behov av att spara vikt, till exempel alla typer av utryckningsfordon där det är viktigt att batteriet leva länge och att den har en låg vikt.
  • Portabelt -  Med en vikt på endast 12 kg, är den en lätt energikälla. Vi har en lösning med batteriet i en tät Pelicase med kontakt så att den kan bäras och placeras var som helst, oavsett om med instrumentering och larmsystem etc.
  • Backup -  Batteriet har extremt lång livslängd både cyklisk drift och ren backup. Stor plats i otillgängliga platser.
  • Fritid/båtar - I segelbåt kan minska denna siffra med kortare laddningstid. Är det perfekta batteriet för elektrisk utombordare, lätt och vattentät, är det lätt att ta ut.

 

Faktorer som förlänger livstiden:

  • A123 Systems har en patenterad Nanophosphate ™ teknologi som ger extrem prestanda och livslängd. Den cykliska liv där du laddar upp batteriet / ut 100% är ungefär 5000 gånger, det vill säga en livslängd på cirka 13 år på och ladda upp batteriet / ut en gång varje dag. Ingen sulfate som blybatteriet, kan batteriet laddas mycket eller lite, ofta eller sällan utan liv påverkas. Även i slutet av sin livslängd, kommer batteriet att vara så pigg, det inre motståndet i batteri ändras minimalt även om kapaciteten minskar.
  • En annan faktor är att det interna batteriet är elektroniken som ser till att cellerna är perfekt balanserad och nedskärningar av utsläpp enligt alla urladdning, kommer det också att minska laddningen om spänningen blir för hög, att ingen skadlig djupurladdning och ingen skadlig överladdning.

Säkerhet:  

  • Typiska litiumjonbatterier kan vara farliga om de inte behandlas på rätt sätt, har de brännbara elektrolyt som kan ge kraftig reaktion. A123 Nanophosphate ™ har en säker teknik så det finns ingen risk för explosiva gaser eller brand.

 

Nedan A123 LiSb i en Pelicase. Batteriet är portabel, vattentät och har en vikt på 18 kg.

Nanophosphate™ teknologin som används av A123 Systems gör batterier särskilt lämpliga där det finns krav på livslängd och / eller hög belastning, de används också ofta i stället för superkondensatorer . Batterierna svetsar vi tillsammans i serie och parallellt med den önskade specifikationen. A123 Systems batterier kan ofta laddas med en vanlig bil laddare, men rådgör med oss i förväg.

 

Egenskaper:

Beteckningstyp Volt Kapacitet Längd Diameter Vikt i gram Max kontinuerlig ström Max peakström i 10 sek
APR18650M1 3,3 1100mAh 64,95 18,20 39 30A 50A
ANR26650M1-B 3,3 2500mAh 65,15 25,85 76 70A 120A

Livstid:

Batterierna har betydligt längre livslängd än andra LiIon batterier, oavsett om de är cyklisk drift eller back-up. Batterierna kan användas för alla typer av back-up där under normala förhållanden kan förvänta sig en livslängd på 10 år +. I cyklisk drift, kan det ofta vara krav snabb uppladdning och upp / urladdningscykler . A123-celler kan laddas i 15 minuter och kommer att ha en livslängd på över 1000 upp / urladdningscykler även vid hårda cykler. Den norska militären har testat batterier under mycket svåra förhållanden och fick batteriet att leva i 6000 cykler innan den sjönk till 50% kapacitet.

Cykling testet nedan visar hur många upp / urladdningscykler batteriet tål 100% urladdning.

 

Power:

Litium nano fosfatteknik från A123 Systems kan leverera högre effekt än någon annan LiIon batterier på marknaden. Batterierna passar perfekt i krävande applikationer för alla typer av motordrift och andra typer av laster där det finns ett behov en strömkälla som kan ge höga pulser, som bland annat laser. ANR26650 cell (2,3ah, 3,3 V) som kan ge hela 120 ampere under 10 sekunder substitut i många fall superkondensatorer .
Cellen kan leverera 70 ampere kontinuerligt.

Impedansen i celler bestående stort sett oförändrad för livet, på detta sätt enheten kommer att fungera lika bra, om lite mindre tid när batteriet närmar sig slutet av sin. Man behöver inte dimensionera batteriet och inte får ökad värme problem eftersom batteriet blir äldre.

 

Laddning:

Laddningstiden kan ofta vara kritisk, med A123 celler batterier kan laddas till 80% på 12 minuter. Jämföra med den vanliga standarden NiCd-batterier som laddar 14-16 timmar. Celler laddade till 3,6 volt med CC, sedan ladda dem med CV till makten går under 50mA. Under den efterföljande trickle ställer en spänning till 3,45VPC (-20 ° C till 60 ° C).

 

Säkerhet:

A123 Systems nano fosfat är de säkraste LiIon batterier på marknaden, finns det inget behov av externa säkerhetskretsar . Vid extrem överhettning kommer regelbundna LiIon batterierna blir termiskt instabil och man får kallas "Thermal Runaway", en kraftfull okontrollerbar explosion. Utsatta a123systems batterier för samma ventil kommer att släppa och batteriet dör.

Länk till A123 hemsida

Vad händer om det blir punktering?
Punkteras batterier riskerar det att bli en kraftig explosion på konventionella Li-jon-batterier. Batterier från A123 Systems kommer att röka något innan de dör, men de exploderar inte:: Ladda ner video här (3,5mb).

Se vad som händer med standard Li-jon-batterier här: Ladda ner video (3,5mb).


Demo
Dragrace-motorcykel gick från 0-250kmh på 8,168 sekunder. Ladda ner video här (21,5mb)
Bifogade video visar en tidigare rekordförsök där motorn slutligen exploderade.


Produkter:
ANR26650M1-B
ANR18650
Material safety data sheet

 

Från pressen och radio: 
A123 på NRK "Verd å vite" (6,4 MB MP3 format - du måste högerklicka och trycka "spara som") 
Använda dessa sex minuter, ganska bra.  OBS NORSKA.

A123 i Ingeniørnytt (PDF-fil)

A123 i Elektro (PDF-fil)